2018-04-18 08:49:01• hírek • Bede Emőke

Végre pontosítani lehet az egykori szatmári vár térképét

Az egykori Nyári Színház helyén hamarosan egy spirituális központ fog felépülni, az építkezés megkezdése előtt azonban a területén a Szatmár Megyei Múzeum leletmentést végez. 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Székesegyház mögötti spirituális központ két emeletes lesz és két irányból is meg lehet majd közelíteni: az egykori Széchenyi utca és az Iskolaköz utca felől is. Az épület különféle vallási és világi rendezvényeknek adhat a jövőben otthont, emellett konferenciákat és kiállításokat is lehet majd itt szervezni.
 

Mielőtt azonban lerakhatnák ennek alapköveit, az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően először a régészek kezdték meg a munkálatot a területen. Mint arról dr. Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója beszámolt, a folyamat feltárással kezdődik, majd dokumentációval és kiemeléssel folytatódik, a leleteket ezt követően a Szatmár Megyei Múzeumban helyezik el.
 

„Ez a terület a szatmári várhoz tartozott, amint azt Burai Béla néhai földrajz és történelem szakos tanár tanulmányából is tudjuk. A kora-újkori erőd bástyája állhatott itt, ennek találtuk meg az alapozását, mely vastag fagerendákból állt” –mondta el a helyszínen Szőcs Péter, aki azt is hozzátette, igyekezniük kell a munkálatokkal, ugyanis a feltárt faanyagok a levegővel érintkezve hamar elporladnak.
 

Az ásatások legnagyobb eredménye kétségkívül nem más, minthogy ezáltal sikerülhet pontosítani a Burai-féle térképet, melyet térképészeti számítások alapján rajzolt meg a néhai pedagógus, azonban az adatok csak hozzávetőlegesek voltak. A friss ismeretanyagot felhasználva sokkal pontosabban lehet majd megmondani, mekkorák voltak és hogyan néztek ki az egykori vár bástyái, a felszínre került használati tárgyak által pedig a korabeli élet hétköznapjaiba is bepillanthatunk. A régészek természetesen nem szeretnék késleltetni az építkezési munkálatokat, ennek érdekében pedig igyekeznek minél hamarabb feltárni a területet. 



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: